”Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner”

måndag 29 mars 2010

Fuck off-pengar

Läs Maria Rankkas debattartikel i Aftonbladet som knyter an till det mycket dåliga sparandet vi har i Svea rike. För som det är, är det svårt att spara i Sverige, ett större sparande skulle medföra mycket positivt. Inte minst skulle "En buffert" de facto "lätta den ekonomiska bördan hos många". Men, som sagt, är det "svårt att jobba ihop ett kapital" just för att så stor del tas i skatter och avgifter alltså att "Problemet i Sverige är att vi byggt upp ett system som gjort staten rik och oss medborgare till radhusproletärer. Vi bor och äter bra, men vi har sällan några egna tillgångar"

Pengar är inte lycka. Nej. Inte pengar i sig. Men det man kan göra med pengar kan faktiskt innebära lycka då det av ett ökat ekonomiskt utrymme följer ökad frihet. Maria säger att förvisso är pengar "ingen garanti för lycka". Tvärtom gäller dock. "Brist på pengar leder däremot ofta till olycka." Marias "enkla poäng är att pengar ökar våra möjligheter att kunna utvecklas som fria och självständiga individer."

Ökad frihet?
Ja, att exempelvis våga byta jobb.
Vi vet sedan tidigare att tillgång till pengar leder till en stärkt frihetskänsla och att personer som uppger att de har 100 000 kronor eller mer är mer benägna att säga upp sig och leta efter ett nytt arbete om de tycker att chefen är knäpp eller arbetsuppgifterna tråkiga. 

Läs med behållning hela artikeln.


Inga kommentarer: