”Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner”

onsdag 24 mars 2010

Omöjligt att spara i LO:s Sverige....

....så lyder rubriken i en av SvD ledarblogginlägg. Jag citerar det hela i sin helhet.

Var fjärde arbetare klarar inte en oväntad utgift på 8000 kronor, skriver Wanja Lundby-Wedin i dagens Aftonbladet.

Vad nu? Har hon läst Dick Klings Radhusproletärer och ombudskapitalister? Om hur svenskar av höga skatter och stora kollektiva förmögenheter tvingats in i en ur hand i mun kultur där färre har möjlighet att gå på apoteket dagarna innan löning och där en trasig tvättmaskin blir en anledning att ta sms-lån.

Visserligen har den bilden förbättrats väsentligt sedan boken kom ut 2007, tack vare jobbskatteavdragen. Lundby-Wedins medlemmar har i dag möjlighet att spara flera hundralappar mer i månaden jämfört med hur det var när hennes socialdemokratiska kamrater styrde 2006. (Räkna ut exakt hur mycket.) Det skriver Lundby-Wedin inget om.

Men visst vore det fint om LO nu slog ett slag för folkkapitalism och sparande. Annars brukar ju linjen vara att om vi sparar undanhåller vi ju pengar som hade kunnat användas för konsumtion. Men nej, det var förstås inte så Lundby-Wedin menade. För Alliansens Sverige är ett land som ”tvingar människor att själva bygga upp en egen buffert”. Och Lundby-Wedins är ett som hindrar dem från att göra det.

Inga kommentarer: