”Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner”

tisdag 30 mars 2010

Reflektion

Efter sex dagar är nu avgifter och skatter uppe i 50,83% i mitt exempel. Då återstår alltså flera dagars utgifter och avgifter såsom exempelvis elräkningen. I takt med allehanda småutgifter kommer vi att närma oss 60% varmed boken "Till 40% fri - En medelklassfamiljs uppvaknande" av Fredrik Bergström och Robert Gidehag gör sig påmind. Om du inte läst den så rekommenderar jag den.

Om boken:
I Sverige tar det offentliga 3 av 5 kronor i skatt från en vanlig inkomsttagare, delar ut mängder av bidrag och styr med olika regleringar. Detta ger det offentliga gigantisk makt på bekostnad av de enskilda hushållen. Politiska beslut påverkar våra stora livsval som utbildningsväg, karriärplanering, hur tätt vi får våra barn och hur vi värmer upp våra bostäder.
Höga skatter och stor offentlig sektor är i grunden en fråga om frihet eller tvång. Frihet att själv styra över sitt liv eller att tvingas göra som någon annan bestämmer.
Med hjälp av en vanlig genomsnittsfamilj visar författarna hur det offentliga är närvarande i en rad vardagliga situationer. Deras genomgång mynnar ut i frågan: Har inte det offentligas kontroll över våra liv gått väl långt? 

Just nu ser det ut så här:
Av en lön på 26.284 kr har tagits avgifter på 6.284 kr. Kvar är då en bruttolön på 20.000 kr. På detta har dragits en inkomstskatt på 4.470 kr. Kvar är en nettolön på 15.530 kr. Värt att notera är att jobbskatteavdraget gjort en skillnad på 1.375 kr plus.

Utgifter hittills är nu uppe i en summa på 8.261 kr. Av detta består 2.606 kr i avgifter.

Totala summan av skatter och avgifter är 13.361 och det utgör 50,83% av 26.284 kr.

Inga kommentarer: